Sunday, March 11, 2007

TŘI LIBOVOLNÉ TEXTY V SOUVISLOSTI VYSVĚTLENY.

Jako mnohdy malý větrný vír zdající se oku lidí jako náhodný shazuje na podzim listí z různých stromů na jednu hromádku a jako se také nezřídka sejdou zcela cizí lidé, takže to má navenek nepochybně zdání náhody: tak se zdá i zde jako náhoda, že jste svolily, Mé milé dítky, tato tři různá místa, z nichž každé je téměř jiného původu. Ale není tomu tak: Že zmíněné listí různých stromů tvoří nyní vírem donuceny jednu hromádku, že tito tři vzájemně cizí lidé tvoří vlídnou společnost a že tedy také tato tři různá místa byla vzata z Nového zákona, toho příčina je Mnou již od věčnosti dobře uvážená a dobře uspořádaná.
Co je asi více, hluchý vrabec na střeše, plesnivý vlas na hlavě, anebo tři věčným životem naplněná místa z Mé knihy ?
Starám-li se však již o hluchého vrabce a přepočítávám-li co nejpřesněji v každém okamžiku nechutné vlasy na hlavě každého člověka,aby bez Mé vůle nespadl ani jeden vrabec ze střechy a také aby ani jediný vlas nebyl setřesen z hlavy: oč více Mi bude záležet na tom,co vám prospívá k věčnému životu! A tak se tedy podívám, jak dalece tyto tři různé vámi zvolené texty zcela dokonale a řádně souvisí spolu.
Hleďte, ježto Můj apoštol byl vězněn a ve vězení Mne svou živou vírou, jakož i svou velkou láskou jako vězeň chválil a velebil a volal Mé živé jméno, v němž je ta největší moc, síla a neodolatelnost: poslal jsem ihned k němu nebeského posla, aby ho osvobodil ze žaláře. Nuže povšimněte si dobře, že v podobném žaláři je více méně každý dobrý křesťan, to jest úplný vyznavač Mého jména ve svém srdci.

Labels: