Monday, March 12, 2007

Svět je tímto žalářem a do tohoto temného žaláře posílám také neustále osvobozující posly z nebe a tito poslové mají ještě až do této chvíle jeden a týž příkaz, aby ke všem vězňům volali: Opásejte se sebezapíráním a přivažte si na nohy opánky pokory a odějte se pak pláštěm nevinnosti a lásky a konečně: Následujte Mne zmužile a statečně na úzké cestě a úzkou branou z temného a smrtí naplněného žaláře světa! Ti, kdož jako onen apoštol ihned ve všem následují volání nebeského posla, budou také brzy přivedeni na břehu velkého moře slitování a milosti, kde uzří velké vlny tohoto moře bít o břeh, kde na ně čeká loď k převezení do věčného života: zmocní se jich ovšem sice ještě velký strach, uvidí-li jak se loď pro ně určená ještě kymácí na vlnách svatého nekonečného moře Mého slitování a milosti: a hučící vítr nad vlnami naplní neméně jejich srdce chvějící se bázní.
Když však potom posly vedeni vstoupí na loď a uzří Mne Samého přicházet k nim na loď a vítr se utiší a moře se opět uklidní: jak nesmírně úžasnou, že nalezli onen nejúplnější a nejblaženější věčný život právě tam kde ve veliké úzkosti a bázni očekávali zánik svého bytí.
Hleďte, tak bychom již našli přizpůsobena k sobě ona dvě místa, jako by byla již od věčnosti co nejúžeji navzájem spojena. Nyní se tedy také pokusme přizpůsobit úplně také třetí místo k oněm dvěma předchozím. Abyste však také tomu s prospěchem porozuměli musíte věnovat napřed ještě náležitou pozornost stavu lodi.