Wednesday, May 19, 2010

traumatologie

Málo frekventní je v dětském věku rovněž některá z luxací v oblasti zápěstí. Nejčastější je tzv. perilunátní luxace zápěstí, někdy spojená s zlomeninou ossis skafoideum. Při tomto poranění dochází k roztržení vazů a k dislokaci zápěstí dorsálně od radia, zatímco oss lunatum zůstává fixováno na radiolunátním vazu. Při návratu carpu zpět je vyraženo lunatum volárně. Na rtg je tedy vidět dislokované lunatum volárně, při zlomenině scaphoidea i prox. část tohoto. Reposice je uspěšná ,čím dříve se provede. V celkové anesthesii, tahem a dorsiflexí ruky za současného tlaku palcem lékaře na lunatum dojde k reposici . Při zastaralé luxaci je nutná krvavá reposice s nejistým výsledkem. Zhojení scapohoidea je velmi obtížné, neboť při tomto poranění je vždy narušeno cévní zásobení prox. fragmentu.

Zlomeniny metacarpů a phalang prstů.
Poranění metacarpů je relativně časté. Vzniká pádem na ruku, nebo přiražením ruky těžkým předmětem. Dochází ke zlomeninám v různých etážích metacarpu. Rozlišují se zlomeniny base, diaphysy a subcapitální zlomeniny.
Nedislokované zlomeniny base a diafysy je jednoduché fixovat neboť sádrová či podložená hliníková dlaha na 2-3 týdny je plně dostačující.
Dislokované zlomeniny base je nutné reponovat , mnohdy stačí tah za prst a poté fixovat. U dětí vyjímečně stabilizujeme reponované postavení K.drátem buď zavedeným nitrodřeňově, či napříč do sousedních matatarsů.

Labels: