Sunday, May 02, 2010

traumatologie

Pravidlem je , že děti se po reposici hospitalisují, monituruje se prokrvení končetiny , pulsace art. radialis a otok prstů. Při jakýchkoliv nežádoucích známkách útlaku je nutné povolit sádrový obvaz. Pokud nedojde k nápravě, je nutné postupovat od snětí fixace až po operační revisi postižené oblasti. Naštěstí zavedením postupu s transfixací K. dráty k těmto komplikacím dochází velmi zřídka, nicméně je nutné na tuto možnost vždy myslet, neboť následky s vývojem Volkmannovy kontraktury jsou závažné.

Kompartement syndrom a Volkmanova kontraktura.
Kompartement syndrom neboli syndrom lože, je charakteristický klinický stav, kdy dochází z nejrůznějších důvodů -otok traumatický, rychlý nárůst obsahu lože /tumor, hematom/, uzavření končetinových cév při zavedení extrakorporálního oběhu a pod,) k zvýšení tlaku v určitém fasciálním prostoru (kompartementu-loži). Pokud tento tlak převýší tlak v žilách dochází k stagnaci krve v kompartmentu, do kterého je arterielně přiváděna krev, která však nemůže odcházet. Nedostatkem zásobení tkání ( svalstva) kyslíkem může dojít k jejich nekrose s následnou fibrotisací a kontrakturami. K tomuto obrazu dochází také při postižení cévního zásobení v oblasti art. brachialis, resp arteria cubiti či při útlaku v sádrové fixaci v kompartementu flexorů ruky. Nekrosou této svalové skupiny dojde fibrotisací k těžké kontraktuře flexorů, která je charakteristická flexí v zápěstí a interfalangálních kloubech. V kloubech metacarpofalangeálních je naopak postavení v extensi. Ruka je prakticky nefunkční a celý stav vede k těžké invalidisaci. Stav je o to závažnější že ve většině případů se jedná o iatrogenní (zdravotníkem způsobené) postižení.

Zlomeniny kondylů humeru

Zlomenina zevního kondylu humeru je relativně častá u dětí . V případě dislokace vede primárně ke vzniku pakloubu a proto musí být operována. Při zhojení v dislokací ( se jedná o SH IV) resultuje cubitus valgus. Valgosní postavení může vést až k obrně n. ulnaris nazývané Pannasova obrna.
Terapie je operační , stabilizace buď K. dráty či šroubem po precisní reposici
Zlomenina vnitřního kondylu je velmi vzácná, terapie je opět při dislokaci krvavou reposicí a stabilizací.

Labels: