Friday, April 30, 2010

traumatologie

Diagnostika
suprakondylické zlomeniny je relativně jednoduchá i z klinického obrazu, kdy dominuje setřelý relief lokte ( vymizelý Hueterův trojúhelník). Dle této známky je možné diagnostikovat nejen zlomeninu, ale i efekt reposice. RTG snímek stanoví přesnou diagnosu a upřesní i indikace k následné terapii.

Extenční typ suprakondylické zlomeniny
se reponuje v celkové anesthesii nejprve tahem v dlouhé ose , po vytažení úlomků zklesnutých do sebe se kontroluje osové postavení, resp. koriguje varosní postavení a upravuje vnitřní rotace distálního fragmentu rotací zevně. Po vyrovnání se v stálém tahu horní končetiny v lokti flektuje do flexe nad 90 stupňů v této poloze je také zlomenina stabilizována.
Kontrolu postavení provádíme klinicky palpací Hueterova trojuhelníku a samozřejmě RTG snímkem. Přehlednost snímku ve flexi je obtížná, proto si všímáme překrývání stínu capitula humeri přes horní stín ulny a dle toho můžeme soudit na adekvátní reposici. Je vhodné mít standartní snímek zdravé strany,

Flekční typ suprakondylické zlomeniny
se reponuje obdobným tahem ovšem zpočátku za flektovanou v lokti paži postupně rotací zevně a převedením do extense fixujeme zlomeninu. Protože je distální fragment uchopen kloubní plochou ulny je reposice relativně snadnější. Postavení v extensi v lokti se ponechá stabilizováno sádrovou dlahou po dobu 2-3 týdnů a poté je šetrně převedeno do fysiologické flexe tak, aby nedošlo k narušení reposice.
Vzhledem k tomu že reposiční manévry a retence úlomku je složitá, je mnohdy nutné reposici opakovat. Při opakování pak vždy dochází k další traumatisaci již dost postižených tkání. Proto se doporučuje provést pokus o reposici 2x po sobě, nejlépe v jedné anesthesii a při druhém neúspěchu zvážit operační terapii, kdy pod kontrolou skiaskopie se provede reposice a transfixace 2mi zkříženými K. dráty zavedenými z oblasti epikondylů či kondylů do diafysy humeru. Výhodnou se jeví reposice v poloze na břiše se spuštěnou poraněnou horní končetinou přes okraj stolu, kde váha končetiny napomůže reposici. Takto zreponovanou zlomeninu horní končetiny fixujeme sádrovou dlahou nebo dvěmi sádrovými dlahami, které se nesmějí dotýkat, na dobu 4-6ti týdnů. K. dráty se extrahují cca po 3 týdnech.
Vyjímečně je nutné provést otevřenou revisi zlomeniny a odstranit reposiční překážku , nejčastěji interposici svalu či periostu a za kntroly zraku provést reposici a fixaci.

Přesto, že se v těchto případech většinou jedná o poranění epiphysy s růstovou ploténkou většinou nedochází k poruše růstu. Důvod je nejen v lokalisaci zlomeniny mimo oblast germinativní zony, ale i v relativně malé kapacitě růstové ploténky, neboť humerus roste převážně z proximální epiphysy.

Labels: