Monday, May 10, 2010

zlomeniny

Smithova zlomenina
Zlomenina či epifyzeolyza distální epiphysy radia s dislokací opačnou než u předchozího typu. Vzniká pdem na ruku flektovanou v zápěstí. Reposice je opačným postupem a stabilizace ve fysiologickém postavení.

Rhea-Bartonova a Leveneurova zlomenina
Epifyzeofraktury či zlomeniny hrany dist. epiphysy ať již dorsální ( Rhea Barton), či volární( Leteneur). Reposice a hlavně retence je ve specielním postavení kdy se využívá tzv. ligamentotaxe – t.j napnutí vazu upínajícího se na fragment.

Relativně časté v dětském věku jsou v této oblasti otevřené zlomeniny. Většinou se jedná o I. maximálně II. stupeň dle Tscherneho (viz. otevřené zlomeniny). Základem ošetření je vždy precisní operační debridement a toiletta perforace . Minimální osteosynthesa a sádrové fixace u 1. stupně, u vyšších stupňů poranění je vhodnější volit zevní fixaci, nejčastěji jednorovinnou.

Zlomeniny zápěstí a ruky
Díky pohyblivosti kloubů a pružnosti skeletu ( někdy ještě chrupavčitému) dochází k poranění kloubů a skeletu zápěstí a ruky relativně zřídka v ranném věku, poněkud častěji ve věku pozdějším.

Labels: