Thursday, March 22, 2007

otazky

a) Ó Pane! Před 30 roky jsem viděl v ústavu K. ulehnuv ve své ložnici do postele, obrovského muže na koni, z čehož se ocitl v úzkosti. Byl tento zjev klam, nebo to byl nějaký skutečný duchovní zjev?
Odpověď: Můžeš o tom pochybovat? Já se tě však táži: Co je rozumnější a moudřejší, předpokládat, že se pod zjevem tvého viděného rytíře na koni jaksi zjevuje úplné nic, anebo že je pod touto formou něco je jejím pravým obsažným základem ?
Mluvíš o klamu! Co však je to klam? Považuješ-li dvě za pět, anebo černé za bílé, anebo strom za věž, Měsíc za Slunce, Planetu za stálici anebo ženu za muže; hleď toto je klam, jenž má svůj původ ve slabosti smyslů a je tudíž jen nepoznáním spatřené věci, nemůže to však být nazírání na nic pod nějakou formou, což je zajisté ten největší nesmysl, jaký si jen člověk může představit!
Proto zůstaň při tom, co jsi viděl a považ, že ani věci snové nejsou zcela tak prázdné nic, nýbrž řádně něco. Pochop to!

b) Jest znovuoživování a opětovné rozšíření řádu Jesuitů lidstvu prospěšné anebo ne?
Odpověď: Ovšem pro lidstvo jesuitů samých, ale pro ostatní lidstvo to bude mít s prospěšnými
lichvářskými precebty velmi písčitý základ.
Ostatně není zrovna příliš chvalitebné přijímat šmahem černě oděné posly nebeské, ačkoliv také u Mne kabát nedělá právě muže, nýbrž jen kterého ducha je dítětem? Rozumíš tomu? Ó ano, ty tomu velmi dobře rozumíš!
c) Každý, kdo zavolá jméno Páně, bude blaženým- / Řím 10.13./
Odpověď: O tom můžeš být zcela ujištěn přes veškeré odsuzující rozsudky a přes zpovědní zrcadlo římských mnichů; věru kdo mne volá ve svém srdci, ten ztracen nebude, i kdyby ho nejen stoupenci Říma, nýbrž i všechny ostatní sekty zároveň pro všechny věčnosti co nejtrpčeji proklely, neboť světská žárlivost sekt nebyla ještě nikdy rozsudkem věčné lásky v Bohu !
Pochop to, má milá dcero, dobře ! Amen.
  

Labels: