Tuesday, June 15, 2010

Zlomeniny

Basketbalová zlomenina
Odtržení dorsální aponeurosy extensorů od base distální phalangy i s kostním úponem se nazývá basketbalová zlomenina, neboť k ní dochází často po nárazu míče na extendovaný prst.
Diagnosa
Flekční postavení v DIP kloubu a anamnesa vede k podezření na toto poranění. Pacient nedokáže při fixovaném PIP kloubu provést extensi v DIP kloubu. Terapie je většinou konservativní, ale musí být zahájena a včas a dodržena po celou dobu léčby . Je přiložena dlažka v hyperextesni v DIP kloubu a flexi v PIP kloubu. V současné době jsou vyráběny pro tuto diagnosu prefabrikované dlahy v různých velikostech, ale je možné je nahradit specielně modelovanou sádrovou či laminátovou dlažkou. Operační léčba suturou je vyjímečná. Fixace úlomku operačně (nejčastěji K drát) je možná a indikovaná při větším úlomku, kdy může dojít k subluxaci v DIP kloubu..
Konservativní léčba má slušný efekt i při prodlení zahájení




Poranění dolní končetiny

Pletenec pánevní tvoří pohyblivé spojení pánve a stehenní kosti. Pánev sama je tvořena dvěma kostmi pánevními , která jsou vpředu v kontaktu symphysou a vzadu spojené křížovou kostí . Pánevní kost je tvořena 3mi kostmi oss iliuum , pubis a ischium. V dětském věku toto spojení výrazněji vynikne, neboť tyto tři kosti se stýkají v ypsilonové chrupavce, růstové zoně všech tří kostí, lokalisované v acetabulu. 0s pubis a os ischii se stýkají v synchondrosis ischiopubica , která zaniká mezi 6.-7. rokem věku a může být zdrojem diagnostických rozpaků při patologiích v této oblasti.

Poranění pánve je děleno v dospělosti na poranění pánevního kruhu,a poranění acetabula, poranění jednotlivých kostí pánve a tzv. avulsní zlomeniny.
V dětském věku je frekvence tohoto poranění velmi řídká. Jedná se většinou a těžká poranění –polytraumata po poranění autem či pádu z výšky. Poranění pánevního kruhu přichází spíše v úvahu v dospívání.

Labels: