Tuesday, July 08, 2008

Diference ve vazivového aparátu

Vazivová tkáň dětského pohybového aparátu je pružná, pevná, dostatečně buněčná a rychle se hojící. Proto působení násilí se projeví více na kostní tkáni a poranění vazů je vidět zřídka. Dochází spíše než k roztržení vazu, k vytržení jeho úponu i s blokem kosti ( odtržení eminence PZV , epiphyseolysy hlezna či kolena ) a vaz zůstává pevný. Distense vazu či jeho partiální ruptura je velmi rychle zhojena bez projevů nestability kloubu. Pevnost vazivového aparátu kloubu se projeví v četnosti zlomenin dlouhých kostí v dětském věku, zatímco v dospělosti jsou tyto zlomeniny nahrazeny spíše luxací kloubu, spojené s rupturou příslušného vazivového kloubního pouzdra (např. zlomeniny klíčku a suprakondylické zlomeniny humeru u dětí a luxace AC kloubu a lokte u dospělých).

Pevnost vazivového aparátu je v charakteristická i u periostu dětských kostí, který je silný, pevný, snadno peroperačně diferencovatelný a relativně lépe odlučitelný od kosti než v dospělosti.Je možné této vlastnosti využít při reposici, kdy je možné kostní úlomky vtáhnout do pevného periostálního tunelu a tím jejich retenci.

Svalový aparát
Kontraktilní svalová vlákna jsou napojena na vazivovou strukturu šlach či úponů na kost (enthesis) . Svalová síla je u dětského organismu pochopitelně menší, než u dospělého organismu, avšak pevnost a pružnost zabraňuje častým problémům v dospělosti. Málokdy se u dětského organismu setkáváme s chronickými syndromy přetěžování svalstva či mikrotramatisací úponů svalů na kost. Pevnost úponů šlach a svalů na kost je tak výrazná, že při nadhraničním zatížení dojde spíše než k odtržení, k avulsním zlomeninám. ( odtržení přední eminence, apophysy lig. patellae.) než k trhlinám v průběhu šlachy