Hyperglykemické ketoacidotické kóma
(diabetická ketoacidóza) – závažná metabolická komplikace DM I.typu provázená metab.acidózou při vzestupu ketolátek, hyperglykémií a deficitem vody a minerálů. Způsobenou nedostatkem inzulínu (absolut.či relat.) a / nebo zvýš.produkcí kontraregulačních hormonů. Příčiny vzniku: 1) porucha sekrece endogenního inzulínu nebo nedostatečný exogenní přívod – recentní DM I.typu, chyby v léčbě ze strany pacienta či lékaře. 2) stresogenní faktory – operace, infekce, úraz. Až v 50% ale nelze jednoznačnou příčinu zjistit. Patog: nedostatek inzul.způsobí hyperglykémii pří zvýš.výdeji glukózy z jater při inhibici glykolýzy a zvyšující se glukoneogenezi účinkem glukagonu. Hyprglykémie vede ke glykosurii s osmotickou diurézou a dehydratací pacienta. Metabol.acidóza je vyvolána nadprodukcí ketolátek v játrech. Mastné kys.jsou při nedostatku inzulínu zvýšeně uvolňovány z tukové tkáně a v játrech oxidovány. Konečný produkt - oxidace mastných kys., acetyl – CoA, je přeměňován v silné kyseliny – acetoacetát a - hydroxybutyrát. Spontánní dekarboxylací acetoacetátu vzniká aceton způsobující charakteristický zápach dechu. KO: příznaky se rozvíjejí pozvolna – hodiny až dny. V úvodu se jedná o pocity slabosti, žízně, polyurie, nechutenství, nauzey, zvracení, bolesti břicha, až k projevům imitujícím náhlou příhodu břišní (pseudoperitonitis diabetica). Pak nastupují příznaky dehydratace se suchostí sliznis a snížením kožního turgoru, zápach acetonu, Kussmaulovo acidotické dýchání, dušnost, porucha vědomí. Ter: jako u hyperglykemic. hyperosmolárního komatu.
<< Home