Saturday, September 09, 2006

Znám tvé další čtyři věci, o nichž bys chtěl mít podrobnější zprávu a tak ti tedy také co nejstručněji něco o tom povím.
O evangelistovi Lukášovi jsem ti při různých příležitostech již beztoho leccos řekl.
Jeho evangelium je souborem skutků, o nichž se svým pátráním jak v Jeruzalémě, tak i v jeho okolí dozvěděl o Mně a o Mých skutcích a naukách od různých lidí. Poté si je svým způsobem uspořádal a tedy v kapitoly a verše, přičemž se ovšem nemohl vázat na počet kapitol a veršů jiného evangelia, proto se u něho vyskytuje leccos ve, zcela jiné kapitole a verši nežli u ostatních evangelistů, což může každý z vás snadno poznat srovnáním souběžných míst.
Co se týče jeho osobnosti, byl to malíř forem a kreslíř /dessinateur/ s těmito výtvory svých rukou mohl zásobit tkalce, výrobce šátků a koberců. také kresby židovských šál a záclon pocházely často z jeho ruky.Vedle toho byl také malířem písma a též písařem /kaligraf/, zejména chtěl-li někdo mít něco dokonalé, krásně a pravidelně napsáno rozuměl a mluvil řecky,latinsky a hebrejsky a v nutném případě se dovedl vyjádřit a dorozumět i v jiných řečech vyskytujících se v okolí Judeje.