Tuesday, May 22, 2007

VYBAVENÍ K NEODKLADNÉ RESUSCITACI

Pomůcky k zajištění dých. cest: 1) vzduchovody ústní nebo nosní (viz.ot.č.5). 2) tracheální rourky (ot.č.6), laryngoskop. 3) speciální kanyla na tracheotomii (ot.č.5). 4) vybavení k provedení koniotomie a koniopunkce (ot.č.7). 5) dýchání do pomůcky k vyloučení kontaktu s ústy pacienta : S-tubus, T-tubus, kapesní maska. 6) ruční dýchací přístroj – AMBUvak
Zajištění perif. žilního vstupu: při nedostatku času rychlá perforace žíly jinak zavedení kanyly
EKG monitorování: diagnostikujeme-li fibrilaci, přikročíme k defibrilaci
Defibrilace: Definice: depolarizace stejnosměrným proudem, který není synchronizován s EKG. Indikace: 1) zástava oběhu způsobená fibrilací komor. 2) komorová tachykardie s nehmatným pulsem na velkých cévách. Vybavení: stejné jako u kardioverze. Technika: 1) většinou ji předchází intenzivní kardiopulm. res. 2) elektrody přikládáme stejně jako při kardioverzi. 3) energie u dospělého je 200 J (maximálně 360 J). Počáteční asi 3 J/kg těl.hm.. 4) energie u dětí 50 J (max. 150 J). Počáteční dávka 2 J/kg těl.hm.. 5) při opakovaném neúspěchu použijeme před dalším výbojem trimekain 1 mg/kg těl.hm. 6) přímou defibrilaci na obnaženém srdci provádíme elektrodami lžícového tvaru, které přikládáme s polštářky nasáklými fyziol. roztokem na zadní a přední plochu srdeční. Počáteční energie je 25-50 J.
Vybavení potřebné ke kyslíkové terapii: nosní katetry, masky, polomasky, resuscitační vaky s možností přívodu kyslíku (Ambu..), anesteziologické systémy, systémy pro CPAP, plastikové kyslíkové boxy na oblast hlavy, kyslíkové stany, inkubátory, hyperbarické komory.