Thursday, May 04, 2006

Když jsem vyslal své učedníky,

řekl jsem jim “Nemějte na sobě a nenoste na sobě dva kabáty a nemějte na oděvu našité kapsy, abyste do nich dávali všeliké vám poskytované věci. Také nenoste holí, abyste se bránili, neboť máte-li živě u sebe Mne, pak jste vším zaopatřeni pro tento i onen svět.“
Byli by s tímto opatřením snad také spokojeni v nynější době kněží,kteří předvádí své kousky pod všelikým zastupitelstvím Božím, za peníze konají zdánlivé bohoslužebné skutky, v něž nemají často sami ani jiskru víry? Spokojí se s jedním kabátem, bez kapes ti kdož kráčí v oděvech zlatem lemovaných a co nejhorlivěji se namáhají,aby svým leskem oslepovali lid?
Nynější biskup chce být nástupcem některého apoštola! Chodí bez hole? Ó nikoli! Prodejte takovou hůl aneb berlu a budete moci na delší dobu zaopatřit chudou rodinu.Celý kraj by se mohl tím na mnoho let vším co nejlépe zaopatřit, kdyby si mohl přivlastnit jen jednu papežskou tiaru a několik kardinálských klobouků , neboť taková tiara skládající se z nejčistšího zlata a z největších a nejdrahocennějších drahokamů, jako diamantů, rubínů, smaragdů a velkých perel, stála by dobře tolik milionů kolik jsem čítal apoštolů a jeden kardinálský klobouk by stál 80.000 dolarů! Nebyla by to ctihodná sumička pro nějaký chudý kraj ? Ale nechme je při jejich tak zvané církvi “vítězné“: oni své domy a chrámy však nepostavili na skále a přede dveřmi stojí velká bouře, která jim ukáže,jak byli moudří !