Tuesday, March 14, 2006

Sbírka Novosalemských spisů č.17 B

Přijato od Pána skrze Jakoba Lorbera 26.června 1847.
Prosba:“Ó Pane,svatý,přelaskavý Otče! Je-li to Tvá svatá vůle,potěš naše srdce popisem osoby Tvého přítele Lazara, bratra Marie a Marty,jehož jsi na zlost duchovním držitelům moci v Jeruzalémě - probudil ze smrti a s nímž jsi po jeho probuzení seděl u stolu !“
“Milý, slovachtivý /Wortennig/, nejsi přece portretista,že si přeješ ode Mne právě popis osoby Lazara, bratra Marie a Marty! Ale protože jsi Mne již o to prosil, mohu ti tento popis dát. Hle Lazar byl velmi podobný tvému bratru Ondřejovi ,jenže byl o deset let mladší nežli je tvůj bratr nyní (1847) a co do vnějších statků byl mnohem bohatší nežli tvůj bratr a jeho srdce lpělo ještě více na zevnějším lesku bohatství, nežli srdce tvého bratra, jež však v jistých dobách také na něm velmi silně lpí, často mnohem silněji nežli na Mně.
Lazar měl tedy s oběma sestrami svými převeliké bohatství a spravoval je velmi dobře a byl při tom velmi spravedlivý a nejvýš svědomitý a staral se o vnější záležitosti s touž pečlivostí jako jeho sestra Marta o záležitosti domácí.